Tue16082022

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αγγελική Γκερέκου απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Πλέυρη, αναφορικά με τους φακέλους της UEFA για τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, είπε:

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αγγελική Γκερέκου απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Πλέυρη, αναφορικά με τους φακέλους της UEFA για τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, είπε:

Αθήνα, 26 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αγγελική Γκερέκου απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Πλέυρη, αναφορικά με τους φακέλους της UEFA για τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, είπε:

«Κύριε Συνάδελφε, Η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από ποικίλες μεθοδεύσεις, που στερούν από τους πολίτες το στοιχειώδες δικαίωμα στην ενημέρωση. Η χώρα μας έχει χάσει μερίδιο της αξιοπιστίας της και για αυτόν ακριβώς το λόγο, η Κυβέρνησή μας εκλέχθηκε με κεντρικό στόχο να κυριαρχήσει επιτέλους η διαφάνεια στη δημόσια ζωή αυτού του τόπου. Και αυτό κάνουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε καμιά σκιά για οποιοδήποτε θέμα, που προκαλεί το δημόσιο ενδιαφέρον. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται μόνον από καθαρές και ειλικρινείς απαντήσεις. Οι πολίτες είναι σε θέση να επιλέξουν σωστά, μόνο όταν έχουν πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Και το σημείο που θέλω να τονίσω, ειδικά σε σχέση με την ερώτησή σας, είναι αυτό της υπευθυνότητας. Η υπεύθυνη Κυβέρνηση, κύριε συνάδελφε, δεν είναι αυτή που διακινεί φήμες, υποψίες, γεγονότα που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί οριστικά. Η υπεύθυνη Κυβέρνηση πληροφορεί τους πολίτες για ό,τι γνωρίζει με ασφάλεια, για ό,τι γνωρίζει, ως σίγουρο. Όχι για πράγματα που βρίσκονται ακόμη στη σφαίρα της πιθανότητας, όσο σοβαρή και αν μοιάζει αυτή.

Όταν, λοιπόν, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού παρέλαβε από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ φακέλους, που υποστήριζαν ότι υπάρχουν υπόνοιες για μη «καθαρά» ματς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι θα ήταν κατά τη γνώμη σας υπεύθυνο; Να τους δημοσιοποιήσει, αδιαφορώντας για το βάσιμο ή μη των υπονοιών; Είναι στάση αυτή δημόσιου λειτουργού, που σέβεται τη θέση αυξημένης ευθύνης, που υπηρετεί; Είμαστε μέλη μιας Κυβέρνησης που λειτουργεί μέσα σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Δεν στήνουμε λαϊκά δικαστήρια εδώ. Η στάση μας βασίζεται στην τήρηση τριών βασικών αρχών του δικαίου, που δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει, στο σεβασμό των προσωπικών δεδομένων, στο τεκμήριο της αθωότητας και στη μυστικότητα της προανάκρισης. Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, όσες πιέσεις και αν δεχόμαστε. Έτσι, λοιπόν, κάναμε το αυτονόητο: στείλαμε τους φακέλους για διερεύνηση στους μόνους αρμόδιους, δηλαδή στην Εισαγγελία και στην Ελληνική Αστυνομία. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν επικίνδυνα επιπόλαιο από πλευράς μας. Και εδώ θέλω να σας ανακοινώσω το εξής: Για την αντιμετώπιση του ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ και των ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η συμμετοχή σε στημένο αγώνα θα θεωρείται πλέον κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι ενεργοποιούνται ειδικοί δικονομικοί κανόνες:

α) άρση απορρήτου συνομιλιών à παρακολούθηση τηλεφώνων

β) άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

γ) προστασία μαρτύρων Η ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Από την ώρα που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε αυτούς του φακέλους, με αυτά τα στοιχεία, που γνωρίζετε καλώς, ως φαίνεται, για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κανείς δεν μπορεί να κοινοποιήσει τίποτε, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εξέταση αυτή και διακριβωθούν πράξεις, που πιθανόν να έχουν το χαρακτήρα του αξιόποινου. Έχει σχηματισθεί ποινική δικογραφία, κύριε Συνάδελφε, μας το λέει υπεύθυνα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, καταθέτω στη Βουλή σχετικό έγγραφό της. Πιστεύετε εσείς ότι μπορεί να τεθεί κανείς υπεράνω του νόμου και να δώσει αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα; Όταν στείλαμε τους φακέλους αυτούς, κύριε Συνάδελφε, γνωρίζαμε ότι όφειλε να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση. Προτείναμε και πιθανές οδούς για την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Δεν παριστάναμε τον Πόντιο Πιλάτο. Προτείναμε, να κληθεί για να καταθέσει ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, να κληθούν για ένορκη κατάθεση, μέσω των νόμιμων διαύλων, οι υπεύθυνοι της UEFA, να κληθούν να καταθέσουν παίκτες, προπονητές και διαιτητές στους αγώνες για τους οποίους διατύπωνε υπόνοιες η UEFA, να κληθούν, τέλος, να καταθέσουν και να παραδώσουν έγγραφη πραγματογνωμοσύνη ειδικοί υπάλληλοι του ΟΠΑΠ σε θέματα «Στοιχήματος».

Με δύο λόγια, δεν παραδώσαμε απλώς μια καυτή πατάτα, για να την ξεφορτωθούμε. Προτείναμε οδούς διερεύνησης και θα συνδράμουμε, όπως μπορούμε καλύτερα, το έργο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης και όποιου άλλου σταδίου δικαστικής διερεύνησης χρειαστεί.»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ