Wed26012022

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αγγελική Γκερέκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Νάκου για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, είπε:

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αγγελική Γκερέκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Νάκου για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, είπε:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 23 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αγγελική Γκερέκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Νάκου για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, είπε: ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ Βρισκόμαστε ξανά εδώ, κύριε Συνάδελφε, για να επαναλάβουμε μια δέσμευση που είχαμε δώσει σ’ αυτήν εδώ την ίδια αίθουσα, μόλις πριν 6 εβδομάδες: Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν. Και θα γίνουν σωστά.

Θέλω να επισημάνω όμως το εξής: όταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, στις 16 Απριλίου, δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι «Αγώνες θα γίνουν», όταν ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δηλώνει το ίδιο, στις 19 Απριλίου, θεωρώ ότι παρέλκει η παρουσία μου εκ νέου εδώ, στις 22 Απριλίου. Ωστόσο, επειδή ίσως υπάρχουν παρερμηνείες κάποιων δηλώσεων, θα επαναλάβω το τι ακριβώς κάνουμε. Εργαζόμαστε, λοιπόν, συστηματικά για την επιτυχία των αγώνων, ώστε αυτοί να γίνουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ και το αποτέλεσμά τους να μας κάνει όλους υπερήφανους. Σήμερα θέλω απλώς να ξαναθέσω τα 4 κριτήρια για την επιτυχημένη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.

Πρώτο κριτήριο είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση τόσο των κατασκευαστικών έργων, όσο και του συνόλου της διοργάνωσης, είτε αυτή αφορά η διεξαγωγή των αγώνων των ίδιων είτε τα συνοδά πολιτιστικά δρώμενα. Δουλεύουμε χωρίς να χάνουμε μέρα, από τη στιγμή που αναλάβαμε ως Κυβέρνηση τη διαχείριση αυτού του σημαντικού έργου. Δεν υπάρχει αδράνεια, όπως υπήρχε 2 ολόκληρα χρόνια, επί των ημερών σας.

Δεύτερο κριτήριο είναι η αυστηρή τήρηση του εξορθολογισμένου προϋπολογισμού των έργων και των εκδηλώσεων. Μέσα σε αυτή την καθόλου πρόσφορη δημοσιονομική συγκυρία, έχουμε καταλήξει σε έναν σωστό οικονομικό προϋπολογισμό, ο οποίος αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουμε. Επειδή ακριβώς εμείς δουλεύουμε, που σημαίνει κάνουμε επιλογές, εφαρμόζουμε μέτρα κλπ, ίσως για το λόγο αυτό η κίνηση μας να παρερμηνεύεται και να δημιουργούνται ποικίλα σχόλια και ερμηνείες, όχι πάντα καλόβουλα, όπως τελικώς αποδεικνύεται.

Τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση ότι ολόκληρη η Περιφέρεια της Θεσσαλίας θα προβληθεί, θα αναδειχθεί ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ως χώρος πρόσφορος εν γένει για την προσέλκυση επενδύσεων. Οι Αγώνες δεν θα είναι ένα γεγονός που θα διεξαχθεί σε «ουδέτερο» χώρο, σε περιοχές και πόλεις που θα είναι απλά και αδιάφορα σκηνικά για την υποδοχή τους. Οι αγώνες θα αναδείξουν την ιδιαίτερη Θεσσαλική ταυτότητα, τόσο ως τουριστικό, όσο και ως επενδυτικό προορισμό.

Τέταρτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της μεταμεσογειακής αξιοποίησης και χρήσης των υποδομών που δημιουργούμε αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για την ορθή και ενδεδειγμένη μεταμεσογειακή χρήση των υποδομών που θα παραδίδουμε σταδιακά μέχρι το 2013. Μέχρι στιγμής, έχουμε συγκεκριμένες προόδους στην πορεία των έργων και των ενεργειών που απαιτούνται, και σε καμιά περίπτωση δεν θέτουμε εν αμφιβόλω την ίδια τη διεξαγωγή των Αγώνων, με τις προϋποθέσεις που σας έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει και τις οποίες επαναφέρω εδώ, ακριβώς για να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για το έργο και τις προθέσεις μας.

Σας ευχαριστώ

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Συνάδελφε, Ειλικρινά δεν κατανοώ την επιμονή στην παρερμηνεία ρητών δηλώσεων και εκφρασμένων προθέσεων. Η θέση μας είναι και σήμερα η ίδια, όπως και πριν από 2 και 3 και 4 μήνες: Θα κάνουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 αξιομνημόνευτους, τόσο από την άποψη της επιτυχίας της διοργάνωσης καθ’ εαυτής, όσο και από την άποψη της συνολικής προβολής της Θεσσαλίας. Σας αναφέρω λοιπόν την πρόοδο των έργων και των ενεργειών μας από το Φλεβάρη μέχρι σήμερα, για να πειστείτε ότι εννοούμε αυτά που λέμε.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά τις διοικητικές ενέργειες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της οργανωτικής δομής που θα οργανώσει και θα διεξάγει τους αγώνες:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογ. Αγώνων «Βόλος 13» έχει ήδη συγκροτηθεί, από τις 19 Μαρτίου, και συνεδριάζει πλέον κανονικά.

2. Έχει ορισθεί ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΜΑ. Υπάρχουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις αποφάσεις και ελέγχουν την εξέλιξη της διοργάνωσης.

3. Έχουν βγει, με 2 ανοιχτές προκηρύξεις, οι θέσεις των στελεχών των Διευθύνσεων της «Βόλος 13», καθώς και των γραφείων της σε Βόλο και Λάρισα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει κλείσει από τις 16.04, και βρισκόμαστε στη φάση επιλογής των εργαζομένων.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την πρόοδο των έργων για τους Αγώνες:

1. Η ΟΕΜΑ συγκεκριμενοποιεί τα ακριβή χρονοδιαγράμματα των αθλητικών έργων. Το γενικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προχωράει κανονικά, και βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εκτέλεσής του.

2. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει πλέον ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση των έργων (γιατί, ίσως θυμάστε από την περασμένη μου ομιλία στη Βουλή, επί των ημερών σας δεν είχατε καν φροντίσει να ενημερωθείτε για το ιδιοκτησιακό και πολεοδομικό καθεστώς των περιοχών στις οποίες είχαν χωροθετηθεί τα έργα). Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να επανέλθω στην αρχική μας δέσμευση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα και τις σχέσεις μας με τη ΔΕΜΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από υποβολιμαίες διαδόσεις. Θα κάνουμε τους αγώνες όπως πρέπει.

Έτσι: α) έχουμε καλύψει με πολύ κόπο και ένταση προσπαθειών όλο το χρόνο που είχε σπαταληθεί κατά τη διετία της αδράνειάς σας, και

β) έχουμε εξορθολογήσει τον προϋπολογισμό, έχουμε συρρικνώσει τις προχειρότητές σας. Με δεδομένα αυτά, και μέσα σε αυτή τη δημοσιονομική συγκυρία, πιέσεις για επιπλέον έργα ή δαπάνες, πέραν των εύλογων απαιτήσεων για ολοκλήρωση όσων έχουμε συμφωνήσει και δημόσια δεσμευθεί, δεν μπορούμε να δεχτούμε. Υλοποιούμε με συνέπεια ό,τι υποσχεθήκαμε. Στο αυστηρά οριοθετημένο και συμφωνημένο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε τόσο με τη ΔΕΜΑ, όσο και με όλους όσοι εμπλέκονται στην εκτέλεση των έργων και τη διεξαγωγή των αγώνων. Δεν θα μεταβάλλουμε τίποτε από όλα αυτά. Θα είναι ευθύνη άλλων αν τελικά δεν ευοδωθεί το απαραίτητο κλίμα και διάθεση συνεργασίας για την επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Σας ευχαριστώ

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ