Wed26012022

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ταε Κβον Ντο, Πάλης, Τζούντο και Πυγμαχίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010.

O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ταε Κβον Ντο, Πάλης, Τζούντο και Πυγμαχίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ταε Κβον Ντο, Πάλης, Τζούντο και Πυγμαχίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010.

Με βάση τα κριτήρια του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού η Πάλη, το Τζούντο και το Ολυμπιακό Ταε Κβον Ντο εντάχθηκαν στην κατηγορία των Αθλημάτων Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος. Η Πυγμαχία εντάχθηκε στην κατηγορία των Κρατικά Ενισχυόμενων Αθλημάτων. Η κατάταξη αυτή είναι προσωρινή. Βάρυνε ιδιαίτερα στην τελική επιλογή για το 2010 η ολυμπιακή παρουσία των Εθνικών μας Ομάδων, η συγκίνηση που προκάλεσαν οι νίκες του Μουρούτσου, του Νικολαΐδη, της Μυστακίδου, του Ηλιάδη και άλλων και στην περίπτωση της Πάλης, οι μνήμες και οι παραδόσεις που συνδέονται με ονόματα, όπως ο θρυλικός Τσίτας, ο Χριστόπουλος, ο Γαλακτόπουλος, ο Μηγιάκης, ο Χατζηιωαννίδης, ο Θανόπουλος, ο Χολίδης και αρκετοί μέχρι σήμερα. Δυστυχώς όμως η γενικότερη κατάσταση των αθλημάτων και το επίπεδο οργάνωσής τους δεν επιτρέπει στο στάδιο αυτό την διατύπωση σκέψεων για την διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης. Η σωματειακή βάση των Ομοσπονδιών χρήζει ριζικής εκκαθάρισης από ανενεργά σωματεία. Σε κάποιο μέτρο παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας σχετικής προσπάθειας, η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί. Η διαχειριστική τάξη των Ομοσπονδιών αμφισβητείται από διάφορες πλευρές και πολύ συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες, την βασιμότητα των οποίων δεν προδικάζει κανείς, αλλά δημιουργούν νέφος υπονοιών κακοδιαχείρισης και ενεργοποιούν την ανάγκη εμπλοκής των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους. Η γενικότερη ευρυθμία και ευταξία των Ομοσπονδιών συχνά εμφανίζει πολυποίκιλες αναταράξεις. Οι προϋπολογισμοί που υποβάλλονται είναι θολοί και πολύ συχνά ανεπίδεκτοι σταθμίσεως. Πέραν των θεμάτων αυτών πλήθος πληροφοριών, που δεν είναι δυνατόν να εξακριβώνονται πάντοτε αναφέρονται σε σωματεία που αποτελούν εμπορικές επιχειρήσεις, άξονας των οποίων είναι το κέρδος και όχι η καλλιέργεια του αθλητισμού. Δεν πρόκειται να κρύψουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τμήμα του σωματειακού αθλητισμού της Πυγμαχίας μπορεί να σχετίζεται με δραστηριότητες, όχι απλά ασυμβίβαστες με τον αθλητισμό αλλά και με την νομιμότητα.

Παραλλήλως δεν διαφεύγει της προσοχής μας η τάση επιδίωξης επιτυχιών μέσω ελληνοποιήσεων. Τιμούμε κάθε αθλητή ανεξάρτητα από την καταγωγή του, σεβόμαστε όλους όσους έχουν πολιτογραφηθεί και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους στον Ελληνικό αθλητισμό, αλλά θέλουμε να είμαστε σαφείς για το μέλλον. Η Ελληνική ιθαγένεια δεν πωλείται, δεν αγοράζεται και δεν είναι αντικείμενο συναλλαγής στο όνομα οποιασδήποτε επιτυχίας. Ο αθλητής πολιτογραφείται ως Έλληνας υπό τις αυτές προϋποθέσεις που έχει ο κάθε μετανάστης, που κατοικεί στην χώρα μας. Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, στους αγωνιστικούς χώρους των αθλημάτων σας ιδρώνουν αληθινοί αθλητές, την προσπάθεια των οποίων τιμούμε και παρακολουθούμε. Χιλιάδες αθλητές κυρίως από λαϊκές οικογένειες, οι οποίοι αξιώνουν από την Πολιτεία να πάρει κάθε μέτρο, το οποίο είναι αναγκαίο, ώστε στον χώρο των αθλημάτων να καλλιεργείται η αξία του αθλητισμού και του "ευ αγωνίζεσθαι". Κατά το έτος 2010 θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την αγωνιστική εξέλιξη και την αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην οργάνωση του αθλητισμού στο πεδίο ευθύνης των Ομοσπονδιών σας, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του καθαρού αθλητισμού, ελπίζοντας βάσιμα ότι θα έχουμε πολύ σημαντική πρόοδο. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές θα κρίνουν, ανεξάρτητα από τις επιτυχίες, την κατάταξη των Ομοσπονδιών στον πίνακα του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού το 2011. Παράλληλα με τα αθλήματα των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών, κατά το έτος 2010 παρακολουθούμε με προσοχή τις αθλητικές προσπάθειες του Καράτε και του Παγκρατίου. Το πρώτο λόγω των σημαντικών επιτυχιών του και της προοπτικής συμμετοχής του αγωνίσματος στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 στον Βόλο και το δεύτερο κυρίως λόγω των επισημάνσεων του κ. Μαζαράκη για την ιστορικότητα του αθλήματος και την προοπτική και αξία, την οποία αποδίδει πολιτιστικά και αθλητικά στην διατήρηση της αναβίωσής του. Οι παράμετροι αυτοί θα εξετασθούν το 2011, συνδυαστικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα ολυμπιακά αθλήματα.

Στο οικονομικό επίπεδο και σε σχέση με την χρηματοδότηση των παραπάνω αθλημάτων οφείλουμε προκαταρτικά να σημειώσουμε τα εξής. Διασπείρονται ανορθολογικά πόροι από το γεγονός της έλλειψης κοινής πολιτικής και προγραμματισμού και το κυριότερο κοινής βασικής υποδομής των παραπάνω αθλημάτων. Η ανάκτηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων προς την κατεύθυνση να γίνει η έδρα των μαχητικών αθλημάτων με κοινό οικονομικό και αγωνιστικό προγραμματισμό, σε έναν χώρο θαυμάσιο και με δομές που θα συντονίζουν τις αθλητικές διοργανώσεις των Ομοσπονδιών των μαχητικών αθλημάτων, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι σε επαλληλία και συστοιχία, ώστε να προσελκύουν ευρύτερο φίλαθλο κοινό, είναι στις προθέσεις μας εντός του 2010 και έχουμε στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης για την επίτευξη του στόχου αυτού. Σύντομα θα προκαλέσουμε κοινή σύσκεψη των ενδιαφερομένων Ομοσπονδιών για την διερεύνηση του τρόπου υλοποίησης του παραπάνω στόχου. Υπό το φως των παραπάνω δεδομένων η επιχορήγηση για το 2010 καθορίζεται ως εξής: Ταε Κβον Ντο: 1.000.000€ Πάλη: 1.650.000€ Τζούντο: 700.000€ Πυγμαχία: 700.000€ Οι επιχορηγήσεις αυτές θα καταβληθούν σταδιακά, σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους. Περαιτέρω για την εκταμίευση των επιχορηγήσεων αυτών στο σύνολό τους προαπαιτείται η έγκριση των απολογισμών του 2009. Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών, που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό.

Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ' ουσία να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται. Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από την ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών. Ειδικά ως προς το θέμα της εκκαθάρισης της σωματειακής βάσης, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές, ότι η πλήρης εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων, αποτελεί προϋπόθεση για την επανάληψη της χρηματοδότησης του σωματειακού αθλητισμού.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ