Wed26012022

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση της, για το 2010

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση της, για το 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2010

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση της, για το 2010:
Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί από τις δημόσιες ανακοινώσεις μας, η Άρση Βαρών έχει ενταχθεί στην κατηγορία των Αθλημάτων Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος. Η κατάταξη αυτή για ένα άθλημα, το οποίο έχει τις επιτυχίες της Άρσης Βαρών, φαίνεται να είναι επιλογή ιδιόμορφη. Οφείλουμε με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς καμία περιστροφή ή συγκάλυψη, όπως το κάναμε και κατά τις συνεργασίες μας, να σας δηλώσουμε, ότι η κατάταξη αυτή, οφείλεται αποκλειστικά στο πλήθος των περιστατικών φαρμακοδιέγερσης, που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στο άθλημα και στην αρνητική συμβολή, που είχαν τα περιστατικά αυτά και η όλη εικόνα, που συνοδεύει την κατάσταση αυτή με την απαξίωση του Ελληνικού αγωνιστικού αθλητισμού στη συνείδηση του Έλληνα Πολίτη. Ανεξάρτητα αν στην μια ή στην άλλη περίπτωση φταίει το εργαστήριο ή οι μηχανισμοί αντι-ντόπινγκ, όπως υποστηρίζετε η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα και η σκιά που κουβαλά το άθλημα της Άρσης Βαρών στο θέμα του καθαρού αθλητισμού, δεν είναι εύκολο ούτε να ξεχαστεί, ούτε να παρακαμφθεί με επιχείρημα την οποιαδήποτε επιτυχία. Η θέση της Ελληνικής Πολιτείας στο κεφαλαιώδες ζήτημα του καθαρού αθλητισμού είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη.
Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει πλήρως και οριστικά την πληγή αυτή, δεν ενδιαφέρεται για καμία επιτυχία, που παραβιάζει την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι», πρέπει να είναι στην πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού Πνεύματος και να τιμά την αξία του καθαρού αθλητισμού, με οποιοδήποτε κόστος ή τίμημα στον τομέα των αγωνιστικών επιτυχιών. Αναγνωρίζουμε βεβαίως με κάθε ειλικρίνεια τις διαβεβαιώσεις σας και την ετοιμότητά σας, να κάνετε κάθε τι δυνατόν, για την υπέρβαση του προβλήματος αυτού και την ανάπτυξη της Άρσης Βαρών σε υγιείς βάσεις. Έχετε όλον τον χρόνο, την ηθική και υλική συμπαράσταση της Πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπό αυτήν την έννοια η κατάταξη του Αθλήματος της Άρσης Βαρών στην δεύτερη κατηγορία είναι προσωρινή. Θα παρακολουθήσουμε με προσοχή της εξελίξεις, την πρόοδο που επιτυγχάνεται, θα είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε βοήθεια.
Ελπίζουμε ότι σύντομα η Άρση Βαρών θα βρεθεί εκεί όπου θα έπρεπε να ανήκει, στα Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας. Αν όμως, και είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό, επαναληφθούν φαινόμενα, τα οποία δείχνουν ότι το άθλημα δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την μάστιγα των ουσιών, δεν θα διστάξουμε και στην περίπτωση της Άρσης Βαρών και σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα, να πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο θεωρούμε αναγκαίο, συμπερι-λαμβανόμενης και της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης. Γνωρίζετε ότι και άλλες χώρες το έχουν πράξει και δεν θα διστάξουμε να το πράξουμε και εμείς, αν και ευχόμαστε ειλικρινά, ότι τίποτα από όλα αυτά, δεν θα χρειαστεί να γίνει και τα πράγματα θα πάρουν τον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις σας, στις οποίες δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία. Ανεξάρτητα από το ύψος της επιχορήγησης, φέτος θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το θέμα της αγωνιστικής στέγης της Άρσης Βαρών, ώστε να λειτουργεί προπονητικά και αγωνιστικά σε καλύτερο περιβάλλον και όπως έχουμε συζητήσει, μπορούμε να εξετάσουμε προγράμματα επιμόρφωσης των αθλητών στα θέματα της φαρμακοδιέγερσης σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ και άλλους φορείς.
Η Άρση Βαρών μπορεί, ελπίζουμε φέτος, να επωφεληθεί από την προοπτική ενεργοποίησης του Εργονομικού Κέντρου του ΟΑΚΑ. Προτιμούμε, χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης στον εσωτερικό σας προγραμματισμό, να επικεντρωθείτε, φέτος κυρίως, στις εγχώριες διοργανώσεις και πολύ λιγότερο στις διεθνείς, μέχρις τουλάχιστον να αποδώσουν καρπούς οι παραπάνω προσπάθειες. Ανάλογα με την πρόοδο και τις εξελίξεις, θα συζητήσουμε σε διαφορετική βάση το θέμα του προστίμου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
α) Υπό τα παραπάνω δεδομένα εγκρίνουμε επιχορήγηση της Ομοσπονδίας σας ύψους 1.256.000€ (ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα έξι χιλιάδες ευρώ), που θα εξειδικευθεί στην έγκριση του προϋπολογισμού και θα καταβληθεί σταδιακά σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές εντολές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους.
Στις 30 Ιουλίου 2010 η Ομοσπονδία σας, θα πρέπει να μας υποβάλλει ουσιαστικό απολογισμό της δραστηριότητάς της για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο οριστικός ετήσιος απολογισμός, ουσιαστικός και οικονομικός, και τα παραστατικά στοιχεία θα πρέπει να υποβληθούν στη ΓΓΑ μέχρι τις 15 Μαρτίου 2011.
β) Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2010 η ΓΓΑ θα αποτιμήσει σε χρήμα τις διάφορες έμμεσες χρηματοδοτήσεις της Άρσης Βαρών από το Κράτος, ώστε να έχει τόσο η ίδια, όσο και οι Πολίτες την ακριβή εικόνα της κρατικής ενίσχυσης του αθλήματος.
γ) Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από τη ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ